- Arbetsmarknadsutbildning
- Diplomutbildning
- Gymnasieskola
- Högskola/universitet
- Kurser - korta YH-utbildningar
- Vuxenutbildning/Yrkesvux
- Yrkeshögskola
Utbildningsnivåer
Gymnasieskolan
Utbildning för ungdomar som har gått ut grundskolan. Många gymnasieutbildningar är förberedande för högre studier, men det finns även yrkesinriktade program. På yrkesprogrammen har eleven rätt att läsa in grundläggande behörighet för vidare studier.
Vuxenutbildning
Den kommunala vuxenutbildningen är till för de personer som saknar kunskaper motsvarande grundskolan och/eller en gymnasieexamen. Rätten att få börja inom den grundläggande vuxenutbildningen börjar gälla från och med den 1 juli året man fyller 20 år och man måste vara bosatt i Sverige. Utbildningen ger också möjligheter till fortsatta studier.
Yrkesvux
En statlig satsning på yrkesinriktade utbildningar inom den kommunala vuxenutbildningen som motsvarar nivån på gymnasieskolan. Tanken är att samtliga utbildningar ska leda till arbete i bristyrkesområden, d.v.s. det ska vara lätt att få jobb efter slutförd utbildning. Till en yrkesvuxutbildning kan man antas även om man har en fullständig gymnasieexamen.
Arbetsmarknadsutbildning
Utbildningarna ordnas av Arbetsförmedlingen som beställer denna av ett utbildningsföretag eller en kommunal uppdragsverksamhet. Vanlig utbildningstid för arbetsmarknadsutbildning är upp till sex månader och vänder sig till arbetslösa. Utbildningarna är ofta yrkesinriktade inom områden där det råder stor brist på utbildad personal.
Yrkeshögskola
En utbildning på eftergymnasial nivå som kräver en fullständig gymnasieexamen. Utbildningarna är skräddarsydda för att matcha arbetsmarknadens behov av yrkeskompetens. Utbildningarna har en stark arbetslivsanknytning då de drivs i samarbete med näringslivet och innehåller mycket praktik.
Högskola/Universitet
De högsta utbildningsinstitutionerna i Sverige vilka bedriver eftergymnasial utbildning som kräver en fullständig gymnasieexamen. Ett universitet har till skillnad från en högskola generell rätt att utfärda forskarexamina.
Diplomutbildning
Dessa utbildningar kan kombinera arbete med studier och medför en avgift för deltagaren. Deltagaren erhåller ett diplom för den yrkesroll utbildningen avser. Många utbildningsanordnare rekommenderar att man har tidigare erfarenhet från fastighetsbranschen för att kunna tillgodogöra sig utbildningen på bästa sätt.
Korta utbildningar, YH
Syftet med korta yrkeshögskoleutbildningar är att möta arbetslivets efterfrågan av rätt kompetens i rätt tid. Utbildningarna är flexibla avseende exempelvis studieform och studietakt och så att de som redan är yrkesverksamma får goda möjligheter att kombinera arbete och utbildning.
-
Det här är fastighetsbranschen
Många tror att fastighetsbranschen handlar om att jobba som mäklare och byggare men det stämmer inte. Här reder vi ut vad fastighetsbranschen handlar om!
-
4 skäl för att välja fastighetsbranschen
Vill du ha ett omväxlande jobb där du får träffa människor samtidigt som du bidrar till samhällsnytta på riktigt? Eller vill du jobba med att motverka klimatförändringarna? Då kanske fastighetsbranschen kan vara något för dig. Här är fyra starka skäl att välja fastighetsbranschen.
-
Läs om våra yrkesroller
Oavsett om du vill jobba med människor, är en fena på teknik eller vill ägna tiden åt att tänka på miljö finns en roll för dig i vår bransch. Läs mer om vilka yrken vi har brist på.
-
Hitta din roll hos oss
Fastighetsbranschen består av allt ifrån fastighetsförvaltare och fastighetsingenjörer till fastighetsskötare och fastighetstekniker. Här kan du se vilken roll som passar dig bäst.
-
Lär känna branschens arbetsgivare
Fastighetsbranschen finns över hela landet med en mängd arbetsgivare som söker olika kompetens. Här är en lista på dem.
-
Validera dina fastighetskompetenser
Har du redan kunskap och kompetenser inom fastighetsbranschen? Syngliggör det du kan, korta din utbildningstid för det du saknar och få ett certifikat för din yrkesroll genom FAVAL, fastighetsbranschens valideringsverktyg.