Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.

Fastighetstekniker som ”prova på” under Yrkes-SM 2022

Viktor Fremling WorldSkills Sweden

Fastighetsbranschen kommer att delta i Yrkes-SM 2022 i Växjö. Du som besöker Yrkes-SM kommer att hitta oss i monter T07 i Tipshallen där du bland annat kommer att få chansen att testa på delar av yrket fastighetstekniker.

”Det är ett fantastiskt tillfälle för oss att visa upp branschen och locka fler unga människor till framtidens yrkesroller” säger Emil Bood, verksamhetschef på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.

Under 2020 skulle fastighetsbranschen ha deltagit i Yrkes-SM i Helsingborg, med Fastighetstekniker som uppvisningsyrke. Hela evenemanget ställdes dock in på grund av pandemin. Nu är det dags igen, denna gång i Växjö. Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd (FU) har anmält yrkesrollen fastighetstekniker som uppvisningsyrke och kommer att tillsammans med några skolor och företag delta i evenemanget som pågår mellan 10-12 maj 2022.

Emil Bood, verksamhetschef för FU ser fram emot evenemanget.

”Vi blev väldigt besvikna när Yrkes-SM 2020 ställdes in. Nu får vi chansen igen att visa upp branschen för unga människor som är intresserade av yrkesutbildningar. Vi är med för första gången och kommer endast vara på plats för att visa upp yrket fastighetstekniker och svara på frågor om vår bransch. Vår förhoppning är att kunna fortsätta delta på Yrkes-SM och även kunna ha med tävlingsyrken inom en nära framtid.”

Carina Lundström, utvecklingsledare på FU har varit en av ansvariga för planeringen inför eventet.

”Detta är ett stort steg att ta och det krävs mycket planering för det. Eftersom förra Yrkes-SM i Helsingborg ställdes in och vi är i en ny stad, har vi fått börja om med det mesta. Till exempel har vi behövt hitta nya samarbetspartner bland företag som kan ställa upp med personal och aktiviteter. Men nu har vi löst det och vi kommer få hjälp av Växjö Bostäder, Växjö Fastighetsförvaltning, Schneider Electric, samt Rönnowska Skolan för att kunna visa upp yrket fastighetstekniker för alla besökare.”

Yrkes-SM

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 60-tal yrken. Under tre intensiva dagar erbjuds skolor och allmänhet att gratis få besöka evenemanget för att få möjligheten att titta, fråga och själva få prova på olika yrken.  Yrkes-SM är stort, det totala evenemangsområdet upptar ofta en yta av ca 40 000 m².

Under Yrkes-SM kommer de bästa av de bästa tas ut till Yrkeslandslaget och får representera Sverige under kommande Yrkes-EM (EuroSkills) och Yrkes-VM (WorldSkills).

FEM SNABBA OM YRKES-SM

  • Yrkes-SM arrangeras i Växjö 10–12 maj 2022. Evenemanget är öppet för alla och det är fritt inträde!
  • På plats kan man följa när Sveriges yrkesskickligaste ungdomar gör upp om SM-titlarna inom en mängd olika yrken.
  • Besökare har möjlighet att upptäcka, utforska och prova på ett 60-tal yrken och yrkesmoment.
  • Exempel på medverkande yrken är måleri, träarbete, plattsättning, it-teknik, webbutveckling, automationsteknik, svets, frisör, visual merchandising, servering, vård och omsorg, fordonslackering med flera.
  • Yrkes-SM har arrangerats sedan 2004 på olika platser runt om i Sverige.

Fler nyheter

Ta chansen! Det finns platser kvar på höstens yrkeshögskoleutbildningar.

Det går fortfarande att söka till många av de yrkeshögskoleprogram som startar i höst. Ta chansen att utbilda dig till ett yrke i en bransch som erbjuder…

Läs mer

Välkommen hem till fastighetsbranschen på Yrkes-SM i Karlstad!

Snart är det dags för Yrkes-SM i Karlstad och vi på fastighetsbranschen.nu kommer att vara där för att berätta om fastighetsbranschen, dess yrkesroller, utbildningar och möjligheter. Vi…

Läs mer